• Dnes je: Pondelok 01. júla 2024 meniny má Diana

Nikdy nekritizujte tieto znamenia horoskopu. Prečo?

Nikdy nekritizujte tieto znamenia horoskopu. Prečo?

Kritika je niečo, čomu sa ľahko vyhneme hovorením ničoho, robením ničoho a bytím nikoho.

Kritika je hodnotenie a odhaľovanie nedostatkov, negatívny úsudok o čomkoľvek. Kritika je jedným z plodov pýchy. Ľudia, ktorí stále kritizujú, sú nespokojní sami so sebou a svetom, v ktorom žijú.

Chcú ho zmeniť tak, že sa zmení svet okolo nich, teda chcú, aby ostatní zodpovedali ich predstavám o svete, morálke aj živote.

Za určitých okolností možno každého človeka pre niečo kritizovať. Dokonca ho často môžeme skritizovať i za to isté, za čo ho niekto iný môže paradoxne zahrnúť uznaním. Kritikou často vnucujeme druhému svoje názory na to, čo je a čo nie je správne.

Váhy si kritiku berú veľmi osobne a často majú pocit, že ich kritik chce zhodiť a zničiť ich prácu. Je ťažké ich konštruktívne kritizovať, pretože výhrady berú konfrontačne a negativisticky. Pokiaľ ich chcete kritizovať, alebo riadiť, musíte to robiť veľmi opatrne a pomaly.


Ryby sú jednoducho precitlivelé a kritika zrazí ich sebavedomie k zemi. Kritika pre ne ani ni eje užitočná, lebo ich nemotivuje. Ryby reagujú veľmi emotívne a keď príliš pritlačíte, zmiznú pred vami do svojho sveta predstáv a k riešeniu situácie ich aj tak nedonútite.

Rak príjme kritiku od niekoho, o kom si myslí, že ho má rád a úprimne mu chce pomôcť. Ak je ale kritika príliš prísna, tvrdo ich zasiahne a chvíľu trvá, pokiaľ sa s ňou vyrovnajú. Ak je vo vzťahu s Rakom príliš veľa kritiky, je možné, že ho to zničí. Niekedy Rak ustúpi len navonok, vnútorne však nie.


Panny majú tendenciu k perfekcionizmu a často si myslia, že sú najmúdrejšie. Kritiku teda prijímajú zle, a obzvlášť neznášajú kritiku od „laikov“. Ak je kritika dobre vyargumentovaná a odborná, dokáže ju Panna zniesť. Ak tedy máte k Panne nejaké výhrady, pripravte si argumenty a fakty, s emóciami neuspejete.



Strelci sa kritiky neboja. Je dobré, že chcú prijať svoje chyby, učiť sa z nich a pokračovať ďalej. Problém však nastáva, keď začne niekto na ich chyby poukazovať. Pravdepodobne majú sami celkom presnú predstavu o tom, čo spravili zle, a ďalšia kritika im už pripadá zbytočná.


Dobrá kritika je pre každého z nás výzvou rásť. Mala by fungovať ako zrkadlo a ukázať nám veci z objektívneho hľadiska také, aké skutočne sú, aby sme sa ich v prípade potreby sami snažili napraviť.

Rady ako kritizovať

- uistite sa, že dôvody kritiky sú oprávnené.

- neznižujte sebadôveru kritizovaného, nesnažte sa druhého ponížiť

- buďte tvorivý v riešení alebo radšej nekonfrontujte

- neporovnávajte jednu osobu s druhou

- kým budete skúmať druhého, najprv skúmajte sám seba a predstavte si seba na jeho mieste

- konfrontáciu zakončite povzbudením


„Kritika je niečo, čomu sa ľahko vyhneme hovorením ničoho, robením ničoho a bytím nikoho.“


Odporúčame:

Horoskop